Guide til hæk

Guide til hæk

Hos Pflanzen Janssen har vi ikke bare de rigtige hækplanter til dig på vores gartneri. Med vores ekspertviden kan vi også hjælpe dig med at finde den rigtige hæk til din have og dit formål. Derudover giver vores plantevejledning dig en trinvis vejledning i at plante din hæk. I vores hækguide besvarer vi alle dine spørgsmål om det rigtige valg, plantning og pleje af din hæk.

Hvis du stadig har spørgsmål, sidder vores eksperter altid klar ved telefonen.

Udvalg

Vælg den rette hæk

Hvis du er på udkig efter den rigtige hæk til din have, er vores oversigt det rigtige sted for dig. Uanset om du er på udkig efter en smal, vedligeholdelsesvenlig, stedsegrøn, hurtigtvoksende eller en hæk til beskyttelse af privatlivets fred, vil alle haveelskere finde det, de leder efter her.

Specialiseret rådgiver

Mandag – fredag:

08:00 – 16:30

Lørdag:

lukket

Telefonische Ansprechpartnerin

På telefon
+4532330185
(Engelsk og tysk)

Udvælgelseskriterier for en hæk

Med vores store udvalg af forskellige hækplanter kan du designe din have på mange forskellige måder. Vil du gerne vide, hvilken hæk der er den rigtige for dig? Her er et par vigtige udvælgelseskriterier, som kan hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning:

Nåletræ eller løvtræ?

Både nåletræer og løvfældende træer er ideelle til at skabe en smuk hæk, der giver tæt privatliv. Nåletræer er populære hækplanter, da de giver haven et dekorativt præg hele året rundt og ikke taber nålene om vinteren. Da ikke alle nåletræer egner sig til at plante i hække, finder du kun robuste og letklippede nåletræer som thuja, taks og cypres i vores sortiment. Med en hurtigtvoksende sort som Thuja Brabant eller Thuja Excelsa kan du normalt skabe en uigennemsigtig hæk på kort tid. Cypresser som blå falske cypres eller gul ædelcypres byder også på et vidunderligt udvalg af farver og gør ligesom vores thujasorter din hæk til et blikfang.

Vores løvfældende træarter som bøgehæk, kirsebærlaurbær og loquat er også velegnede som en smuk, tæt hæk takket være deres naturlige vækstform. Loquatens røde blade gør den til et særligt farverigt blikfang i haven. Men også kristtorn og vedbend er velegnede alternativer til mure eller hegn. Paraplybambussen er også en fantastisk naturlig afskærmning.

Stedsegrøn eller løvfældende?

Begge typer hækplanter har deres fordele og ulemper. Den afgørende faktor er derfor din personlige smag. De mest populære stedsegrønne hækplanter er arborvitae (Thuja), falsk cypres (Chamaecyparis) og taks (Taxus), da de giver en grøn, tæt og attraktiv afskærmning hele året rundt. Med regelmæssig vanding, også om vinteren, kan du bevare og fremhæve den smukke, frodige grønne farve i din stedsegrønne hæk.

Med en løvfældende hæk som f.eks. en bøgehæk kan du opleve årstidernes skiften helt tæt på. Bøgehækken skifter farve på sit løv i løbet af årstiderne – fra frodig grøn til knaldrød. Derudover giver bøgehækkens tætte forgreninger en evigvarende afskærmning af privatlivets fred, som også er meget velegnet til fuglereder.

Hvilken form skal hækken have?

En hurtigtvoksende sort opfylder ønsket om en hurtig afskærmning af privatlivets fred. Regelmæssig beskæring anbefales dog især for at holde hækken i form. Det er også vigtigt at være opmærksom på, hvor bred eller smal hækken skal/kan blive. Særligt smalle hække er f.eks. thuja, buksbom og gul cypres. Kirsebærlaurbær bliver derimod særligt tæt og bred, hvis planten ikke beskæres. Regelmæssig beskæring anbefales til tæt vækst.

Du bør være opmærksom på dette: Hvis du vil bruge en hæk som kantbeplantning i skellet, er det vigtigt at sikre den korrekte afstand til naboejendommene, så din hæk også opretholder venskabet mellem naboerne!

Plante med rodklump eller containerplante?

Forskellene mellem planter med rodklump og planter i krukker/ containerplanter skyldes de forskellige plantetider. Mens planter i krukker kan plantes hele året rundt – undtagen i tilfælde af frost – er planter i klodser tilgængelige om foråret fra marts til maj og derefter igen fra september. Rodklumpen forsyner hækplanterne med næring i et stykke tid. Ikke desto mindre bør de plantes hurtigt efter levering.

Rodklumpen på vores produkter med rodklump er pakket ind i et klæde. Det beskytter planten og gør den nem at transportere. Hvis du vander din rodklump regelmæssigt, kan den opbevares et stykke tid, før du planter den. Især i tørt vejr bør du give planten tilstrækkeligt med vand, før du planter den. Når det drejer sig om containerplanter eller planter med rodklump, er planterne blevet dyrket i en potte, hvor de har plads nok til at udvikle stærke rødder. Containerplanter kan plantes året rundt ved hjælp af den dyrkede jord og bliver især høje det første år. Ligesom planter med rodklumper kan containerplanter også opbevares i et stykke tid, hvis de regelmæssigt får vand.

Er hækplanten egnet til jordbundsforholdene?

Den rigtige jord kan være afgørende for en sund, grøn og langtidsholdbar hæk. Før du planter, bør du derfor vide, hvilken jord du har i din have, og hvilken hæk der føler sig mest hjemme der.

Tung, fugtig eller lerholdig jord

Fugtig jord kan løsnes godt op med sand eller barkflis. Vores stedstolerante hækplanter er særligt velegnede til denne type jord. Thuja, bøg og kirsebærlaurbær føler sig f.eks. hjemme i næringsfattig, dvs. kalkholdig jord. Paraplybambus tåler bedst fugtig jord, og thuja accepterer også leret jord.

Let, sandet, tør jord

En tør havejord generer slet ikke de falske cypresser, så de kan plantes uforstyrret. Kirsebærlaurbær og den stedsegrønne efeuhæk tåler også let, tør jord uden problemer. Især hvis du går efter en middelhavsstil, er disse planter det helt rigtige for dig.

Häufige Fragen zu Heckenpflanzen

Ofte stillede spørgsmål om hækplanter Hvilken hæk vokser hurtigst?

Hurtigtvoksende hækplanter er særligt velegnede, hvis du er på udkig efter en hurtig og tæt afskærmning. Disse sorter omfatter kirsebærlaurbær, blodbøg og thuja. For at sikre en tæt og sund vækst anbefales løbende pleje og regelmæssig beskæring.

Hvilke hækplanter har smukke efterårsfarver?

Før den nøgne vinter nærmer sig, viser nogle hækplanter virkelig deres stærke farver om efteråret. Især blodbøgen imponerer med et skiftende farvespil i løbet af året. Fra grøn til rød og med brune blade imponerer den på alle årstider. Også blåhækken tiltrækker sig alles opmærksomhed med sine røde blade om foråret.

Kan jeg også plante en blandet hæk?

En blandet hæk er ikke kun ideel som afgrænsning eller afskærmning. Den giver også visuel variation! En hæk behøver ikke altid at bestå af kun én type planter. Når du vælger planter, skal du selvfølgelig sørge for, at de passer godt sammen. Når det gælder blomstrende planter, bør man enten gå efter samme blomstringstidspunkt eller overveje forskellige blomstringstidspunkter, så man kan nyde den farverige pragt over længere tid. Det er også en fordel at vælge planter, der er nogenlunde lige høje og har samme krav til jord og placering, så de kan trives og vokse godt.

Er hække giftige?

Ja, men ikke dem alle sammen. Planter med giftige kogler, druer eller frugter er bl.a. thuja, taks, kirsebærlaurbær og kristtorn. Det er dog ikke alle hække, der er giftige for dyr, og de giver endda fuglene en kilde til føde. Det bedste eksempel på dette er frugterne af kristtorn (Ilex), som er giftige for mennesker, men harmløse for fugle. Inden du vælger hæk, skal du dog overveje, om børn eller dyr kan komme i kontakt med hækken. Derudover bør du altid bære handsker eller endda en ansigtsmaske, når du arbejder på din hæk, hvis der er giftige komponenter.

Laboris proident dolore magna dolor veniam mollit id quis. Velit anim sit amet cupidatat sint ad eiusmod laborum aliquip excepteur. Cillum adipiscing occaecat commodo eu nostrud esse sunt. Culpa consequat enim sed deserunt ullamco qui est voluptate? Sint ut lorem enim duis aliqua commodo laborum qui occaecat? Esse elit do ex et, cillum fugiat ipsum minim laboris.

Hvilken hæk er velegnet til fugle og insekter?

En hæk kan være mere end bare en afskærmning af privatlivets fred eller et skel. Frem for alt er den også et hjem for fugle og insekter. Utallige fugle, smådyr og insekter finder ikke kun føde der, men også ly og et sted at bygge rede. Hække med frugt er særligt populære blandt fugle, og stedsegrønne hække er perfekte beskyttelseszoner. Et yndet redested for fugle er f.eks. bøgehækken med dens tætte forgreninger. Mennesker har også gavn af hække. Hækplanter filtrerer støv fra luften, reducerer støj og producerer ilt. En hæk er derfor det perfekte alternativ til hegn og mure og er også godt for miljøet.

Frisk fra marken

Plant hækken korrekt

Ofte stillede spørgsmål om plantning

Når du har fundet den perfekte hæk til dig og din have og valgt den ideelle placering til planten, vil du ikke have, at noget går galt, når du planter den. Her finder du svar på dine spørgsmål.

Hvad er bedst? At grave en plantegrav eller et separat plantehul til hver plante?

Et separat plantehul er ideelt til enkelte eller store planter, der kræver større stabilitet. Men hvis du vil plante en hæk, er det bedre at grave en plantegrav. Det er ikke bare meget hurtigere at grave, men jorden bliver også løsnet, og planterne får mere plads til at udvikle sig.

Hvordan planter jeg en hæk korrekt?

Du kan finde trinvise instruktioner til plantning af hæk i vores plantevejledning.

Hvornår er det bedst at plante?

Alle frostfølsomme hække plantes bedst om foråret, så de har tid nok til at vokse, inden vinteren kommer. Løvfældende og stedsegrønne hække kan også plantes om foråret eller efteråret. Den eneste undtagelse er planter i krukker, som er frostsikre – de kan plantes i haven hele året rundt.

Hvad skal jeg tænke på, når jeg planter en hæk langs skellet?

Ved plantning af hække og buske skal skelafstande overholdes. Hvis du tager højde for det, er du altid på den sikre side i tilfælde af nabostridigheder. Normalt måles afstanden fra plantens stamme til skellet. Hække, der grænser op til offentlig ejendom som veje, legepladser, gangstier osv. skal ofte ikke overholde nogen skelafstand. Tjek med din kommune, før du planter!

Hvordan skal jorden forberedes?

Når du har gravet et plantehul eller en grøft, skal du løsne jorden lidt og berige den med sand og/eller muldjord, hvis det er nødvendigt. Man kan også tilsætte en jordaktivator for at optimere tilførslen af næringsstoffer.

Hvilken gødning er velegnet til en hæk?

Den ideelle gødning er en organisk fuldgødning eller en slow-release-gødning, som frigiver de vigtige næringsstoffer langsomt, men kontinuerligt. Det er vigtigt, at du følger producentens doseringsanbefalinger og instruktioner, når du anvender gødningen.

Vi tilbyder gødning, der er skræddersyet til nåletræers behov eller kirsebærlaurbær til din hæk. Ring til os, så rådgiver vi dig gerne.

Kan jeg plante en hæk om?

Ja, du kan sagtens plante en hæk om uden problemer. Det bedste tidspunkt at gøre det på er i efteråret indtil den første frost, da hækkene så har tid nok i vintermånederne til at udvikle deres rødder igen og blomstre igen om foråret. Det er også muligt at plante om i foråret, men så skal man være opmærksom på fuglebeskyttelse og sørge for, at der ikke er reder i planterne.

Tips og tricks

Tips til pleje af hækplanter

Vedligeholdelse af hæk efter sæson

Hækpleje om foråret

Så snart de første solstråler får planterne ud af vinterdvalen, kan du gå ud i haven igen og begynde at pleje dine hække. I begyndelsen af sæsonen vil dine planter være glade for at få gødning. Det er bedst at bruge en organisk gødning, der frigives langsomt, f.eks. kompost eller hornspåner.

Pleje af hæk om sommeren

Når sommeren kommer, vinder de fleste hække meget i højde og bredde, hvilket betyder, at det nu er tid til beskæring. Det bedste tidspunkt at gøre det på er i begyndelsen af juli.

Sørg for kun at klippe de unge skud af og undgå at skære i det gamle træ – mange planter, som f.eks. thuja, tilgiver det kun delvist. Bagefter beholder planterne normalt deres form indtil det følgende år. Kirsebærlaurbær- eller bøgehække, som er meget kraftige, kan endda kræve endnu en beskæring om sommeren.

Pleje af hæk om efteråret

Der er ikke meget at gøre om efteråret. Planterne forbereder sig på deres hvileperiode om vinteren. Derfor er en lille vedligeholdelsesklipning i oktober til begyndelsen af november på dagsordenen, hvis det er nødvendigt.

Pleje af hæk om vinteren

Stedsegrønne planter skal altid plejes, også om vinteren, da optagelsen af fugt og næringsstoffer aldrig stopper. Men hvis fugten i jorden fryser, er der ikke noget for planten at absorbere, så du er nødt til at hjælpe. Det bedste tidspunkt at vande på er midt på dagen eller tidligt på eftermiddagen på mildere dage, da morgenfrosten allerede er forsvundet, og nattefrosten stadig er langt nok væk. Vand generøst, som du ville gøre om sommeren. Især stedsegrønne planter kan absorbere meget vand. Det er ikke nødvendigt at beskære eller gøde om vinteren.

Beskyttelse mod vinterkulden

Mange hækplanter er hårdføre, så de overlever normalt frost og kulde uden at tage skade. Men hvis du vil være på den sikre side, kan du beskytte planterne mod hård frost, da især lange perioder med frost kan skade planterne. For at forhindre dette er det bedst at dække planterne med fleece eller net allerede i oktober. Det er også en god idé at sprede et lag barkflis eller blade over rodområdet for at forhindre, at jorden fryser så hurtigt.

Til potteplanter:

Hvis du har plantet din hækplante i en krukke, kan du placere planterne i beskyttede hjørner af huset eller under store buske vinteren over. For at undgå skader på rødderne anbefaler vi at pakke potten ind i kokosmåtter eller bobleplast. På frostfrie dage skal du tjekke, om jorden i potten stadig er fugtig. Hvis ikke, bør du også vande stedsegrønne planter om vinteren.

Vanding, beskæring, gødning

Hvor meget vand har en hæk brug for?

Det er vigtigt at vande grundigt, når hækken er plantet. Du skal også holde planterne fugtige bagefter, så de hele tiden får tilført tilstrækkelig fugt – især i tørt vejr. Men vær forsigtig! Vandmætning skal undgås for enhver pris.

Hvor ofte skal jeg gøde hækken?

Gødning giver hækken de næringsstoffer, den skal bruge for at vokse og trives, og som den ikke får fra jorden. Regelmæssig gødning er derfor en fordel for en langtidsholdbar hæk. Vi anbefaler generelt kun at gøde hækplanter, mens de vokser, dvs. fra marts til august. Det sikrer, at de får de næringsstoffer, de har brug for, på det rigtige tidspunkt.

Beskæring af hækplanter korrekt

Hækplanter skal beskæres første gang umiddelbart efter plantning, så de vokser godt og lukker huller hurtigt. Derefter kan du beskære hækken en eller flere gange om året, afhængigt af vækstform og væksthastighed. For stedsegrønne hække anbefaler vi beskæring om foråret eller i sensommeren. Løvfældende buske beskæres bedst om efteråret.

Tips til beskæring

Den ideelle beskæringsform til hække er trapezformet – bredere i bunden end i toppen. På den måde får de nederste blade også nok lys og regn, og planterne visner ikke så hurtigt.

Som en generel regel skal du aldrig klippe din hæk i stærkt sollys for at undgå forbrændinger. Du bør heller ikke beskære din hæk i hård frost, da det kan føre til forfrysninger ved snittene.

Hvad skal jeg gøre i tilfælde af skadedyrsangreb?

Hækplanter kan angribes af svampe og skadedyr. Årsagen er som regel, at planten allerede er svækket. Det betyder, at du med den rette pleje, som vanding, gødning og beskæring, kan forhindre et skadedyrsangreb. Sådan kan du forebygge et angreb:

  • Arbejd altid kun med rene haveredskaber, så der ikke kan komme svampesporer eller snavs på nyafklippede skud.
  • Smid altid angrebne plantedele i den organiske affaldsspand eller som restaffald, og smid dem ikke i komposten for at forhindre, at skadedyrene spreder sig i din have.
  • Vælg en god placering til planten, og sørg for god vækst med regelmæssig beskæring og gødning.
  • Plant ikke din hæk for tæt. Ellers vil planterne forstyrre hinanden og stjæle næringsstoffer og sollys.
  • Vand planterne omkring rødderne for at holde skud og blade tørre.